Martijn

"Vanaf het zien van de film Bohemian Rhapsody heb ik de afgelopen jaren mijn vrouwelijke energie (Yin) vanuit nieuwsgierigheid, maar soms ook vanuit kritiek onderzocht. Daarnaast blijft mijn ‘mannelijke energie’ (Yang) ook overeind staan."

Een aantal jaar geleden ging ik naar de film Bohemian Rhapsody. De film voelde voor mij als een puzzelstukje die lang onder de kast lag en uiteindelijk tijdens een grote schoonmaak toch tevoorschijn kwam. Tot het zien van de film kon ik mij moeilijk vinden in het ‘stereotype beeld van de man’. Ik kon mij sterk relateren aan de strubbelingen van Freddy.

 

Vanaf het zien van de film heb ik de afgelopen jaren mijn vrouwelijke energie (Yin) vanuit nieuwsgierigheid, maar soms ook vanuit kritiek onderzocht. Daarnaast blijft mijn ‘mannelijke energie’ (Yang) ook overeind staan.

 

Daarom ben ik bij SOIL tijdens de summerschool een ontwerp-project gestart om een ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ identiteitsbeeld en energie bij elkaar te brengen en te uiten in kleding. 

Ter inspiratie ben ik door de stad gelopen en door de winkelruiten is nog altijd een sterke scheiding tussen mannelijke en vrouwelijke kleding te zien.

 

Fotografie: Zoë Zandwijken

In mijn ontwerp heb ik daardoor gekozen voor een combinatie van een wat strakke top en een lossere broek gemaakt van jogging stof. Stoer en toch zacht. Straat en toch huismus vibes. Deze zomer heb ik een top weten af te maken. 

 

De Japanse kimono, Japanse vechtsportkleding beide in mijn beleving betrekkelijk genderloos, vormen inspiratie voor ontwerpen voor de toekomst. Daarnaast lijken kledingstukken met knopen, ritsen en kragen, waaronder overhemden en jasjes, mijn aandacht te trekken. Ik zie de summerschool dan ook meer als een startpunt, dan als een afgerond project. 

Fotografie: Zoë Zandwijken