Sinds 2018 ontwerp en maak ik onder mijn eigen naam, Leonie Vlaar, Slow Fashion; kledingstukken en accessoires op maat en naar persoon ontworpen. Met als doel waardevolle, tijdloze items te creëren.
Mijn logo -een speld-, is een traditionele tool om lagen stof met elkaar te verbinden. Voor mij staat het ook voor de verbinding met mensen die ik ontmoet via mijn Slow Fashion. In mode gaat het mij dan ook zowel om het proces van het maken als het leggen van verbinding.
Toen Leonie mij vertelde over SOIL was ik meteen om. Voor mij komen hierin twee passies bij elkaar: positieve psychologie en (duurzame) mode. Naast mijn studie psychologie de afgelopen jaren heb ik een online platform gerund over duurzame mode. Op deze manier hebben Leonie en ik elkaar leren kennen. Toen ik later afstudeerde als psycholoog wilde ik deze twee passies graag bij elkaar brengen. Voor mij gaan persoonlijke ontwikkeling en creativiteit namelijk hand in hand.
Groei en ontwikkeling is wat mij drijft. Hiervoor is ruimte en een beetje support nodig. Dit heb ik ingezet in eerder werk in het onderwijs en nu als psycholoog bij een huisartsenpraktijk en als social coach bij SOIL.
In 2020 zocht ik een diepere laag in die verbinding om kennis en ervaringen door te geven. Ik ben aan de slag gegaan als Creative Coach bij jongerenorganisatie Rambler in Amsterdam. Hier werkte ik met jongeren met verschillende achtergronden: van traumatische ervaringen in hun jeugd tot jongeren met autisme.
Door mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als coach en interesse in het werken met jong volwassenen de afgelopen jaren realiseerde ik mij dat mijn bedrijf een perfecte plek is als creatieve maak- en ontwikkelplek.
Ooit ben ik zelf uitgevallen op de middelbare school, omdat ik vastliep in mijn mentale gezondheid. Ik weet daarom hoe lastig het kan zijn om te worstelen met je eigenwaarde en identiteit en je plek weer vinden in de maatschappij. Toen ik steeds meer ontdekte wie ik was los van waar ik in vastliep, kon ik ook steeds meer richting geven aan wat ik nu echt zelf wilde in mijn leven.
Mode en creatief bezig zijn hebben me door mijn leven heen altijd veel positieve energie en vrijheid gegeven. Al kan ik (nog) niet naaien, voor mij is mode ook een tool voor persoonlijke groei. Het laat iets zien van wie ik ben en waar ik voor sta.
Ik zet mode nu in als middel om persoonlijke en creatieve ontwikkeling te stimuleren. Het ervaren van het maakproces is niet alleen belangrijk voor bewustwording van het intensieve proces vanuit duurzaamheidsperspectief, maar ook juist voor de mentale gezondheid.
Op een laagdrempelige en creatieve manier bezig zijn met het versterken van je eigen kracht, het maken van keuzes en vergroten van zelfvertrouwen staat centraal bij SOIL. Elke deelnemer kan op zijn eigen tempo en manier zijn proces aangaan.
Ik zie mijzelf puur als schakel in het geheel, waarbij ik mijn atelier, kennis en ervaring beschikbaar stel. Als kleinschalige ontwikkelplek ben ik van waarde om één-op-één gericht met de jongvolwassenen aan de slag te gaan met hun persoonlijke doelen. Door het onder hun handen laten ontstaan van producten zien ze direct resultaat wat een waardevol gevoel met zich mee brengt.
Ik hoop als social coach bij te dragen aan SOIL door een veilige, steunende en stimulerende omgeving te creëren. Dit schept een basis om te groeien. Wellicht wel outside the box en de comfortzone. Jongvolwassenen ondersteunen, zodat ze in hun eigen kracht kunnen gaan staan is wat mij drijft! Naast de individuele ontwikkeling zal het groepsproces ook een belangrijke rol innemen door te leren van en met elkaar.